Tuesday, 6 September 2011

Raya Dolu vs Raya Sekarang : Juadah Raya

Raya dolu....


Dolu2 bapak ada bela ayam, maka dapatlah kami makan ayam fresh buat juadah raya..petang raya bapak ajak abang sembelih ayam dalam 5 ekor...dah sampai ajal ayam tu semua, maka tugasan diserah kepada abang2 yang lain untuk proses cabut bulu ayam...dah togel serah kat anak2 dara dan mak bersihkan dan masak...


Pergi pasar mak akan beli daging dan tulang untuk buat kari, beli rempah basah (home made dari aunty india yang cuping telinganya melandut panjang sebab pakai subang berat mak kata), ubi kentang, cili kering, daun sup bawang, bawang merah putih, rempah kering (buah pelaga. kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, jintan manis putih, etc), dan macam-macam lagi bahan fresh...tak main la rempah serbuk alagapa's baba's tu semua....


Tukang angkut bakul sudah semestinya aku yang rajin ikut bontot mak ke pasar...dulu tak pakai plastik beg..mak bawa bakul sendiri...bungkus barang semua pakai kertas surat khabar....


Juadah wajib pagi raya : kari daging, ayam masak merah, daging masak kicap, rendang ayam merah, kuah kacang, ketupat kacang daun palas (bentuk 3 segi), sayur kacang panjang tumis telur...


Kalau nak buat ketupat palas, mak akan kerah anak2 tolong bukakan daun, lap bersih dan anyam 3 segi, kemudian rendam semalaman/seharian supaya mudah dibentuk bila nak masukkan pulut nanti....masa mengayam skill kena betul..kalau tak ada la pulak jantinanya ketupat betina atau ketupat jantan...kalau yang perempuan asyik salah anyam jadi ketupat jantan, mesti kena usik dah gatal nak menikah...hahaha...bukan menggatal la...tak reti sebenarnya ;-P


Raya sekarang.....


Sejak menikah, aku lebih kerap beraya dengan keluarga mentua dulu sebab dekat...


Tradisi nya mestilah ada rendang kawah daging dan ayam, lemang, pulut kuning, sambal bilis, masak lemak ayam, dodol, wajik....


Satu kelainan....


Tahun ni, aku beraya dengan mak...lepas rindu aku bertahun2 nak makan juadah air tangan mak. Menu masih sama seperti dulu...aku dah tak kira kalori kalau makan air tangan mak....marvelous!!!! laki aku pun ketagih bebbbb....asyik berulang je makan....


Walau dah raya ketiga atau keempat baru aku balik jumpa mak, mak mesti masakkan juadah yang sama walau pun tak semua menu ada...tapi lebih asyik kalau makan pagi raya..dan yang penting, aku boleh tolong mak masak....cari ilmu tu bebb...


Lebih hebat, walaupun mak dah adaptasi rempah serbuk alagapas, mak still giling rempah untuk buat tambahan masakan..mungkin itulah rahsianya....Mak kata giling rempah lagi sedap, kalau tumbuk tak jadi...Aku bagi cadangan , "sekarangkan dah ada rempah tu dalam bentuk serbuk, kita tambah air dah jadi pes jugak".. Mak aku jawab "Tak sama!!"...ish mana pulak nak cari batu giling ni, nak menumbuk pakai lesung pun aku malas....ish ish ish....


Note : Hubby aku tanya " kenapa tak masak serupa macam mak?". I tengah cuba la ni...mak kalau minta resepi memang jangan harap la nak dapat detail...dia masak campak2 je...laju pulak tu.....potong bawang pun atas periuk masuk je...tak sempat aku jeling lebih2 dah siap...."Mak masuk apa tu? Berapa banyak" Mak aku jawab.."Agak2 je.". Bila aku nak recap..Mak aku sound " Awat tadi hang tak tengok ka?"
Tuuu diiiaaa......habih camna??? cuba2 jelah sampai dapat....

No comments: