Friday, 5 July 2013

Tips Ramadhan: Memasak Pantas untuk wanita bekerja

Setiap kali Ramadhan, pasti kedengaran rungutan rakan opis..

"Tak sempat masak lah...sampai rumah dah nak azan.."

"Sebulan ni makan lauk kedai je lah..."

"Ish...banyak betul belanja bulan puasa ni..."

Hehehe...tiap tahun sama je bunyi...
Aku pun kerja..sampai rumah pun time orang dah standby di meja makan...
Aku balik dukung anak dan beg tak sempat ke pasar ramadhan...
Ish...tak boleh jadi ni...tak dapat merasa nikmat seperti yang lain...
Kami suami isteri memang tak suka beli juadah di pasar ramadhan..
Selain mahal selalunya buat tambah dosa sebab merungut tak sedap...masya Allah...

So kena kreatif!

Antara tindakan yang pernah dicuba pakai....

1. Sediakan menu planner...rancang menu berbuka dan sahur dari awal...buat jadual!

2. Masak lauk banyak2 di hujung minggu dan pek kecil2 untuk sekali makan. Frozenkan. Panaskan semula bila nak makan. Buat stok lauk untuk 1 minggu. Tapi che abang kurang suka sebab tak fresh katanya...hamboi....cerewet pulak...

3. Masak kuah je banyak2. Then pek kecil dan frozenkan. Masak semula dengan lauk bila nak makan. Tapi che abang kata takde thrill pulak gaya ni...hmmm...

4. Pek kan setiap ramuan menu asing2. Namakan menu.Frozenkan. Bila nak makan kena ambil masa untuk masak seperti biasa. Tapi jimat masa sebab setiap bahan resepi dah sedia tinggal nak laksanakan cara masak je...

Tak paham? Gini....kalau nak masak ayam masak merah...sebiji bawang dah dipotong then pek kan...then cili giling 1 cawan pek kan..pek kan juga kulit kayu manis dan lain2..Last sekali kumpul semua dlm plastik besar lain dan tulis lah ramuan menu tu..Kalau tak nak pek setisp bahan asing...sila susun elok2 dalam plastik besar tu...

Bila nak masak keluar satu pek besar ramuan dan bahan mentah ikan ke ayam ke sotong ke dan masak macam biasa..tumis dulu...masuk cili...seterusnya...

Tips ni nampak renyah tapi sebenarnya mudah sebab semua masakan guna ramuan asas yang sama...cuma banyak guna plastik...tapi dapur tak kecah...hehehe
Tapi che abang yang manja dan comel ni rasa malas jugak sebab dia yang kena masak...bini dia balik tinggal makan je....hehehe

5. Bahan mentah di basuh, dipotong dan dipek cukup untuk sekali masak...keluarkan awal pagi sebelum kerja dan masukkan di peti sejuk bahagian bawah....letak diluar pun boleh tapi dalam bekas tertutup...

6. Sediakan ramuan asas siap2 potong dan blend untuk seminggu. Tak yah frozen. Masak menu simple je...dalam 15 min dah siap...fresh dan panas..contoh ramuan asas bawang besar/merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili padi, cili kering, ikan bilis, udang kering, rempah ratus, etc

7. Pakai jelah rencah instant tu...macam2 ada...

8. Sediakan pembuka selera melayu seperti sambal kering, sambal belacan, dll dan pek kecil2 untuk sekali makan... frozenkan..

Apa? Tak sempat jugak? Alahai....kalau bunyi je azan terus nak sumbat nasik then habis je azan dah abis lauk pauk masuk perut memanglah nak buat apa pun tak sempat....cuba buka dengan kurma dan susu dulu ke...lepas solat maghrib tu makan la...kan sempat bini nak masak...

Apa? Nak solat jemaah laki bini? Baguslah...apa yang tak sempatnya....ada 1 jam sebelum isyak what...

Apa? Tak baik lambatkan solat?...Ish....banyak bunyi betul lah....tampaq laju laju kang!...
Sendiri pikir lah!

Kalau payah sangat pergi je lah makan di masjid ke rumah mak je rumah kawan ke kedai mamak ke...banyak bunyi banyaklah dosanya nanti!

Sekian!
posted from Bloggeroid

No comments: