Thursday 18 July 2013

Bubur Jagung Delima


source: staranisecafe.blogspot.com

Bahan
4 batang jagung- ambil isi sahaja
1/2 cawan sago merah
1 cawan susu pekat manis
1 cawan santan cair (25g santan serbuk)
1 cawan santan pekat (50g santan serbuk)
1 sudu kecil garam
Gula perang secukupnya
Daun pandan
Air secukupnya- lebih kurang 2-3 liter

Cara
1. Rebus jagung bersama daun pandan hingga jagung masak.
2. Bilas sago. Rebus dalam air mendidih. Kacau hingga sago menjadi jernih.
3. Bilas sago dengan air sejuk untuk buang kanjinya. Ketepikan.
4. Masukkan susu pekat manis, gula perang, garam dan santan cair dalam periuk jagung. Kacau dan didihkan.
5. Perlahankan api. Masukkan santan pekat. Kacau hingga mendidih perlahan.
6. Masukkan sago. Kacau dan adjust ramuan secukup rasa.
posted from Bloggeroid

No comments: