Monday 8 July 2013

Asam Laksa



source: staranisecafe.blogspot.com
serve: 3-4 person

Bahan A
3 ekor ikan selar (saiz L)
1 keping asam gelugor
- rebus kemudian asingkan isi dgn tulang
- sebahagian isi dilecek kasar dan sebahagian lagi dalam ketulan besar
- air rebusan ditapis dan guna semula untuk buat kuah

Bahan B
5 biji bawang merah (saiz M)
3 ulas bawang putih
3 sudu makan cili giling/secukupnya ikut pedas dikehendaki
2 batang serai
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 kuntum bunga kantan
1 sudu makan serbuk belacan bakar
1/2 cawan nenas
2 liter air termasuk air rebusan ikan/secukupnya ikut kepekatan dikehendaki

Bahan C
2 keping asam gelugor
1 sudu makan pes asam jawa/secukupnya ikut kemasaman dikehendaki
2 tangkai daun kesum
garam

Bahan D
Laksa beras- rendam,rebus,tos dengan air sejuk
Timun-hiris
Bunga kantan-hiris
Bawang besar - hiris
Cili padi-hiris
Nenas-hiris
Daun pudina
Limau kasturi-belah
Telur rebus-belah
Petis

Cara
1.Bahan B dikisar dan rebus hingga mendidih
2. Masukkan Bahan C. Adjust ramuan ikut rasa dikehendaki
3. Masukkan isi ikan. Didihkan dengan api perlahan dalam 20-30 minit. Tambah air jika perlu.
4. Hidangkan
posted from Bloggeroid

No comments: