Tuesday, 23 July 2013

Rendang Daging Berempah


source: staranisecafe.blogspot.com

Bahan A-rebus
1 kilo daging - potong bite size
Air secukupnya

Bahan B- kisar
4 biji bawang besar (M)
4 ulas bawang putih
4 batang serai
10 biji cili padi
3 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 cawan cili giling
Minyak masak secukupnya

Bahan C- Bancuh Pes Rempah
1 paket kecil rempah kari daging
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit

Bahan D -tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga

Bahan E
1 paket santan serbuk (50g)
1 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit- hiris halus
5 helai daun limau purut-carik
2 sudu besar gula perang
Garam secukupnya

Cara
1. Masukkan daging dan air separas daging dalam periuk tekanan. Didihkan sebelum tutup periuk. Rebus 15 minit. Ketepikan
2. Tumis bahan D sebentar dengan api perlahan.
3. Masukkan bahan B dan tumis hingga wangi
4. Masukkan bahan C dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging bersama air rebusan secukupnya mengikut kadar kepekatan kuah yang dikehendaki.Didihkan. Masukkan asam keping
6. Masukkan serbuk santan. Gaul sebati. Masukkan bahan E selebihnya dan didihkan sebentar. Kacau selalu. Jangan sampai santan pecah minyak.
7. Setelah puas hati dengan rasa dan kepekatan bolehlah tutup api.
posted from Bloggeroid

No comments: