Wednesday, 10 July 2013

Tips Dapur: Rancang Menu

Perkara paling penting untuk jimat masa menyediakan juadah setiap hari adalah dengan merancang menu....
Menu boleh disusun untuk seminggu malah sebulan kalau rajin...
Objektif utama adalah menyediakan menu seimbang untuk keluarga tersayang..
Mesti ada karbohidrat,protein,fiber..
Menu ni mudahkan juga untuk beli stok bahan mentah...
Boleh sediakan rencah dan perapan lebih awal..

Ada yang detailkan menu setiap hari...
Tapi agak sukar bagi aku sebab selera dan keinginan selalu berubah setiap masa...
Jadi apa yang aku buat adalah menggunakan kaedah "mix & match"..
Macam mana?

Setiap hidangan ada kategori tersendiri...
Just cross mix match ikut selera..

Kategori: Karbohidrat
Nasi
Mee,Meehoon,Kuey teow,Laksa
Pasta,macaroni,spagethi,lasagna,etc
Roti
Tepung

Kategori: Protein
Ikan
Ayam
Daging
Telur
Seafood - udang,ketam,sotong,siput,kerang
Tauhu
Bebola
Sardin

Kategori:Fiber
Sayur- bayam,kangkung,kubis,taugeh,sawi,buncis,bendi,kacang panjang, tomato,lobak,brokoli, timun,etc
Buah- limau,epal,tembikai, etc
Ulam

Kategori: Kaedah masak
sup
lemak putih atau kuning
goreng
kicap
tomyam
stim
kari
masak merah atau hijau
masak kurma
singgang
bakar
rebus
kicap
sumbat
sambal
kerabu

Cara mix match
Hari ni makan nasi lauk ayam masak merah dan kerabu timun dan lobak merah

Haaa....kan senang!
posted from Bloggeroid

No comments: