Sunday 30 October 2011

Baklava

Bos pergi kursus ke Dubai...
Aku sibuk kirim baklava....
Al-Hamdulillah....dia tak lupa...atau kedekut...:-P
Sekali 10 bijik aku rembat.....
Memang manis giler....
Tapi aku suka sebab ada kacang!
My SIL pun pernah bawa balik kg dulu..dari Dubai juga..
Thanks to both of you!


Baklava adalah sejenis manisan yang diperbuat dari pastri Filo yang intinya di perbuat dari kacang cicang dan disiram dengan sirap gula atau madu.
Ia dikatakan berasal dari Turki dan banyak di dapati di Asia Barat.
Ini ada resepi kalau nak cuba....


Sumber : Deena Ibrahim @ myresepi.com

Bahan-bahan ( sedulang bakar )

  • Satu peket doh Pilo (mcm doh kulit popia) - boleh dibeli di kedai runcit Middle East.
  • 1 buku butter manis - Cairkan atas api
  • 1 1/2 cawan kacang dicincang/kisar halus - saya guna walnut dan pistachio
  • 1/8 cawan gula
  • 1/8 sudu teh serbuk bunga cengkih
  • 1/8 sudu teh serbuk buah pala
  • Kekacang Pistachio cincang warna hijau untuk ditabur hiasan
  • Sirap gula timur tengah : -2 cawan gula -1 cawan air -2 sudu besar jus lemon -1 sudu besar "rosewater" -1 sudu besar "orange blossom water" = masak atas api perlahan sampai jadi sirap pekat

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar sepanas-panasnya
  2. Campurkan kekacang, serbuka bunga cengkih, serbuk buah pala, serbuk kulit kayu manis dan gula dalam mangkuk - gaulkan rata2 serasi bersama
  3. PENTING !
  4. **Doh Pilo nipis sangat dan jgn kasar2 nnt koyak.
  5. **Letak loyang/dulang pembakar DIATAS Doh Pilo untuk ukur, lepastu potong ikut kebesaran bekas anda
  6. **Sebelum tu, oleskan loyang/dulang pembakar anda dgn butter manis yg telah di cairkan itu guna berus pastry. Kalau takde berus pastry guna jari pun bolehhh asalkan rata
  7. Takde or tak jumpe mana nk cari butter manis? Guna butter biasa dan letak setengah cawan gula. - cairkan
  8. Layer paling bawah letak la dalam 10 helai Pilo Doh, lepas tu oleskan butter manis cair tadi atas pilo doh tu guna brush rata dan letak kekacang anda
  9. pastu the next2 layer, guna dalam 4 keping sahaja sebab tengah2 tu takmo tebal2. Letak lagi ramuan kekacang tadi, letak Pilo Doh (4keping) dan oles butter tadi rata2
  10. **Repeat aktiviti tadi sampai nak hampir2 penuh loyang anda ya.
  11. **Bila dah sampai layer yg paling atas sekali tu, Oleskan butter manis cair tadi rata2 dan tabur sebanyak mana anda suka kacang pistachio mcm cantik la nampak dan tuang je la semua butter cair manis tu kalau ada baki lagi. tuang rata2 ya
  12. Last step, tuangkan Sirap Pekat yg kita dah buat awal2 tadi ke atas Baklava yg dah siap tu (ye mmg manis gile!)
  13. Bakar dalam oven dalam 30 - 45 minit cek cek la tgk.
  14. Dah masak, dia jadi golden2 sikit, potong bentuk diamond mcm gambar atas ni. SELAMAT MENCUBA!

No comments: