Monday 28 November 2011

Puding Tembikai

Source : staranisecafe.blogspot.com
Serve : 10
Preparation Time: 1 jam

Bahan A - rendam dan kisar halus
3 keping roti gardenia
1/4 cawan susu cair
3/4 cawan air
3 sudu besar susu pekat

Bahan B
1 peket serbuk agar2 (11 g)
1/4 cawan gula
1 cawan susu cair
5 cawan air
1 sudu besar serbuk vanilla
2 sudu besar mentega

Bahan C
Bijan hitam/biji selasih (dikembangkan)/cincau (potong kiub halus) secukupnya

Cara
1. Didihkan Bahan B. Campurkan Bahan A. Kacau sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan. Sukatan mengikut saiz loyang.
    - 2 1/2 cawan + pewarna hijau (untuk kulit tembikai)
    - 1 cawan biarkan warna asal
    - 4 1/2 cawan + pewarna merah/kuning + Bahan C
3. Tuang lapisan merah/kuning dalam acuan. Biar sejuk sebentar dalam 3-4 minit
4. Tuang lapisan warna asal perlahan2 atas lapisan merah. Sejukan sebentar 3-4 minit
5. Tuang lapisan warna hijau atas lapisan warna asal. Biar sejuk sepenuhnya.

Tips :
> Jika lapisan terlalu keras, adunan seterusnya tak boleh melekat. Lorekkan lapisan keras tersebut dengan garfu
> Tuang lapisan kedua perlahan2 dari tepi acuan
> Penting! Sukat dulu air dalam acuan yang ingin digunakan. Adjust bahan dan sukatan pembahagian adunan warna mengikut ketebalan yang dikehendaki
> Jika terlebih roti/serbuk agar2, adunan akan menjadi keras

No comments: