Sunday 11 December 2011

Kastad Labu


Sumber: staranisecafe.blogspot
Serve : 5
Preparation time : 1 jam

Bahan A
1 biji labu (S) 

Bahan B
2 cawan air
3 sudu kecil serbuk agar-agar
1/4 cawan gula

Bahan C
1 biji telur (C)
2 sudu besar serbuk santan
1 cawan susu rendah lemak
3 sudu besar tepung kastad
sedikit garam

Cara
1. Tebuk labu di bahagian atas. Buang biji dan serat menggunakan sudu
2. Kukus Bahan A hingga lembut lebih kurang 15-20 minit
3. Didihkan Bahan B
4. Kisar/sebatikan Bahan C. Masukkan dalam Bahan B. Kacau. Biar didih sebentar.
5. Tuang adunan dalam labu.
6. Sejukkan hingga adunan mengeras
7. Potong ikut pangsa labu sebelum dihidangkan

Tips : Sukat muatan air dalam labu sebelum sediakan kastad. Penuhkan adunan kastad hingga penuh labu


No comments: