Thursday, 17 October 2013

Kari Sotong


source: staranisecafe.blogspot.com

Bahan
12 ekor sotong (saiz M)
1 biji bawang - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji pelaga
2 biji cengkih
1/4 cawan minyak
1/4 cawan santan kotak
1/2 liter air
Garam secukupnya

Pes rempah
1 bungkus kecil kari daging (25g)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar serbuk cili

Cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang, halia, 4 sekawan hingga wangi.
2. Masukkan pes rempah. tumis hingga pecah minyak dengan api perlahan. tips: rempah seperti berketul ketul.
3. Masukkan air dan garam dan didihkan.Tambah air ikut kepekatan dikehendaki
4. Tambah santan dan sotong. Biarkan didih sebentar sahaja. Jangan lama sangat nanti santan pecah dan sotong keras.
posted from Bloggeroid

No comments: