source: staranisecafe.blogspot.com
serve: 2
Bahan
1 cawan beras
5 cawan air / secukupnya ikut kepekatan
1/2 kiub pati ayam
2 sudu besar bawang kisar
2 inci halia - ketuk
3 biji bawang putih-ketuk
1 sudu kecil garam
Cara
1. Tanak nasi dan semua bahan dengan 2 cawan air
2. Bila nasi dah kembang, lecek dengan senduk hingga hancur.
3. Tambah air dan kacau hingga mendidih. Pastikan api kecil.
4. Kalau tak cukup cair, tambah air lagi dan didihkan lagi.
Tips
1. Cara diatas membolehkan bubur siap dimasak lebih kurang 30 minit
2. Jika guna kaedah biasa, nasi ditanak dengan air banyak dan api perlahan. Kacau hingga jadi bubur.
3. Bubur lebih sedap jika ada sedikit kerak nasi
4. Gantikan kiub ayam dengan potongan ayam atau ikan
5. Jumlah air berbeza ikut jenis beras. Paling sedap guna beras siam.Wangi je..
6. Makan bubur dengan cili kicap atau sambal bilis atau taburan daun bawang atau bawang goreng atau telur masin atau ikan goreng atau suka suka hati sedap nak makan
Mmmmmm..dapppp baq hang!!!
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment