Tuesday, 12 November 2013

Mee Hailam Staranisecafe


source: staranisecafe.blogspot.com

Bahan
4 ulas bawang putih
1 sudu makan cili giling
5 cili padi -ketuk
8 sudu makan kicap manis ABC
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap namla
1/2 cawan isi ayam
1/2 cawan udang/sotong
1/2 cawan fish cake/ball
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan tepung jagung
6 cawan air rebusan ayam/daging
3 biji telur
1 bungkus mee kuning (500g)
sawi
karot
tomato
cili hiris
bawang goreng

Cara
1. Tumis bawang, cili hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam, fish cake, udang. Gaulkan seminit.
3. Masukkan air rebusan, kicap dan sos. Didihkan. Tambah kicap dan sos jika perlu. Kuah perlu bertukar warna hitam.
4. Masukkan sayur dan minyak bijan.
5. Bancuh tepung dengan sedikit air dan masukkan dlm kuah. Tambah bancuhan tepung ikut kepekatan disukai.
6. Masukan telur sebiji 2 dan biar masak (jangan kacau). Ketepikan kuah.
7. Untuk hidang. Mee dimasak berasingan untuk setiap pinggan atau terus masukkan dlm kuah hingga mee masak. Terus hidang. Tabur cili hiris dan bawang goreng.

posted from Bloggeroid

No comments: