Thursday 27 December 2012

Kek Coklat Padat (Tanpa Telur)




Source: staranisecafe.blogspot.com
Preparation time: 1 hour
Serve: 10
Inspired from: Dayang Jack

Bahan A
1 ¼ cawan tepung
½ cawan serbuk koko
¾ cawan gula – kisar halus
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam

Bahan B
1 cawan susu coklat
1 tiub serbuk Nescafe
1 sudu kecil chocolate emulco

Bahan C
1/3 cawan susu coklat
1/3 cawan minyak sayur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil madu cuka

Cara
Ayak bahan A tinggi-tinggi
Panaskan bahan B
Kisar bahan C atau kacau sebati je
Tuang bahan cair (kecuali madu cuka) ke dalam bahan kering.
Kaup balik hingga sebati. Masukkan madu cuka dan kacau cepat-cepat. Tapis jika perlu.
Bakar 30 minit suhu 170 darjah celcius
Sejukkan dalam peti sejuk sebelum di makan. Yummeh!

Tips:
Bila bahan B di panaskan ia akan menjadi pekat dan kuantitinya berkurangan. Tambahkan susu coklat hingga jadi satu cawan.
Susu coklat tu boleh je di campur panas2 atau sejuk ais.
Adunan sedikit cair.

No comments: