Thursday, 19 January 2012
Udang Lipan aka Ketak
Baru baru ini ada kenduri kawin rakan sekerja enche abang....
Di Sabak Bernam...Kampung Peket 100...
Huih...nama kampung yang unik....
Berdekatan dengan kilang kerepek....
Hmmmm mungkin dari situ tercipta nama..
Lepas makan kenduri...ronda-ronda kawasan sekitar...
Ada pasar petang yang bermula tengahari...
Banyak jual sayuran kampung..Best!
Tiba-tiba....
"Yang...ni udang apa? Jom try..."
"Itu udang lipan...belilah boleh cuba...i pun tak pernah makan.."
Sepinggan RM5..adalah dalam 700gram....
Tapi dah tak berapa fresh...belilah jugak sebab payah nak jumpa!
Udang Lipan aka Udang Ketak...
Berbentuk alien dan banyak kaki macam lipan...
Emak cakap dulu orang tak makan...cuma rebus untuk buat kuah mee udang...
Hmmm takpalah mari kita cuba...
Nak goreng...enche abang kata tak lalu tengok rupanya nanti...
So nak masak sos thai lah....
Proses menyiang bermula....
Mula-mula gunting kepala dan ekor....
Then selitkan gunting celah kaki dan kulit...potong....
Siat kulit dan isi....ish...lembut sangat isinya...hampir hancur!
Lama jugak nak siap...
Mungkin rebus boleh keraskan isi...
Tapi emak dah pesan...nanti isi hancur...
Hmmm takpelah...kita cuba lah 3 ekor...
Sekali betul daa ... memang lebur isinya...
Terpaksa siang manual balik...
Alahai dapat la semangkuk kecil....
Gaul kunyit dan garam...
Goreng dengan sedikit minyak....
Alamak...isinya hancur dan lebur....
Macam mana ni?
Mungkin sebab dah tak fresh...
Hmmm tapi is hancur tu sedap jugak...manis!
Dapat la 2 sudu makan....
Tak berbaloi!
Hmmmm...takde rezekilah bang...
Kita cuba lagi lain kali...
Kulit udang yang disiang tu aku tak buang...
Rebus > kisar halus > tapis
Aku frozenkan untuk di jadikan bahan perasa masak mee/bihun nanti!
Labels:
Menu Seafood,
New 2me
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment