Sunday, 22 January 2012

Mihun Goreng Putih Thai Style


Source : staranisecafe.blogspot.com
Serve: 3
Preparation time : 30 minit

Bahan A 
1/2 biji bawang besar-tumbuk
4 ulas bawang putih-tumbuk
5 biji cili padi- belah serong
12 ekor udang
2 fish cake - hiris
3 sudu makan minyak

Bahan B
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 cawan air rebusan kulit udang
4 helai daun limau purut -carik kasar
Kicap nampla secukupnya

Bahan C
1/2 bungkus bihun - rendam sebentar
1 biji tomato - potong baji
1/2 cawan kubis - hiris nipis
1/2 batang carrot - hiris batang mancis
Air panas -(jika perlu) secukupnya

Bahan D- hiasan
1 biji telur - goreng nipis dan hiris
Bawang goreng
Cili padi (hiris)+kicap - untuk tambah pedas
Cili hidup merah-hiris nipis serong

Cara
1. Tumis bahan A hingga wangi
2. Masukkan Bahan B. Didihkan.
3. Masukkan Bahan C. Kacau dan masak hingga mihun lembut secukupnya. Jika perlu tambah air panas. Lebih sedap jika dimasak basah.
4. Taburkan bahan hiasan

Note: Air rebusan kulit udang = kulit udang direbus > blend > tapis

No comments: