Sunday, 22 January 2012
Mihun Goreng Putih Thai Style
Source : staranisecafe.blogspot.com
Serve: 3
Preparation time : 30 minit
Bahan A
1/2 biji bawang besar-tumbuk
4 ulas bawang putih-tumbuk
5 biji cili padi- belah serong
12 ekor udang
2 fish cake - hiris
3 sudu makan minyak
Bahan B
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 cawan air rebusan kulit udang
4 helai daun limau purut -carik kasar
Kicap nampla secukupnya
Bahan C
1/2 bungkus bihun - rendam sebentar
1 biji tomato - potong baji
1/2 cawan kubis - hiris nipis
1/2 batang carrot - hiris batang mancis
Air panas -(jika perlu) secukupnya
Bahan D- hiasan
1 biji telur - goreng nipis dan hiris
Bawang goreng
Cili padi (hiris)+kicap - untuk tambah pedas
Cili hidup merah-hiris nipis serong
Cara
1. Tumis bahan A hingga wangi
2. Masukkan Bahan B. Didihkan.
3. Masukkan Bahan C. Kacau dan masak hingga mihun lembut secukupnya. Jika perlu tambah air panas. Lebih sedap jika dimasak basah.
4. Taburkan bahan hiasan
Note: Air rebusan kulit udang = kulit udang direbus > blend > tapis
Labels:
Menu Mee/Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment