Sunday, 8 January 2012

Masak Lemak Tempoyak Ketam


source: staranisecafe.blogspot.com
Preparation time: 40 minit
Serve : 4

Bahan A
1 biji bawang
2 biji bawang putih
15 biji cili padi
1 inci halia
1 inci kunyit hidup/1 sudu kecil serbuk kunyit

Bahan B
3 sudu makan penuh tempoyak
2 helai daun limau - carik
1 cawan air
100ml santan pekat
Garam secukupnya
1 biji cili hijau - belah dua

Bahan C
6 ekor ketam

Cara
1. Tumbuk/kisar bahan A
2. Rebus Bahan A dan B dan C hingga ketam masak. Jangan terlalu lama supaya santan tak pecah. Atau rebus semua bahan tanpa santan pekat. Didihkan. Masukkan santan pekat. Didihkan sebentar. Tutup api.


Ketam yang digunakan...ketam nipah

No comments: