source: staranisecafe.blogspot.comPreparation time: 20 minit
Serve : 3
Bahan A
2 ulas bawang putih-tumbuk
10 biji cili padi-tumbuk
1 batang serai -titik
2 helai daun limau -carik
Bahan B
30 ekor udang (M) - buang kulit
1 sudu kecil serbuk kunyit
+ 4 sudu makan minyak
Bahan C
4 sudu makan cencalok
2 biji limau- ambil jus
2 biji bawang besar - hiris
Cara
1. Gaulkan udang dengan kunyit. Goreng separuh masak. Toskan
2. Gunakan kuali yang sama. Tumis Bahan A hingga wangi.
3. Masukkan Bahan C kecuali bawang. Didihkan sebentar. Masukkan udang. Gaul sebati.Biarkan sebentar hingga udang masak. Tutup api.
4. Gaulkan dengan hirisan bawang bila nak dimakan untuk kekalkan kerangupan bawang.
Note: Lebih enak dimakan segera semasa panas.
No comments:
Post a Comment