Saturday, 7 January 2012

Ikan Bakar Tempoyak

source: staranisecafe.blogspot.com
Preparation time: 40 minit
Serve : 4

Bahan A
1 biji bawang
2 biji bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
15 biji cili padi
1 sudu kecil serbuk kunyit/i inci kunyit hidup
3 helai daun limau
4 sudu makan susu sejat
+4 sudu makan minyak

Bahan B
1/3 cawan tempoyak
1 cawan air
Garam secukupnya

Bahan C
1 ekor ikan (1kg)
2 biji limau nipis-hiris

Cara
1. Tumbuk/kisar Bahan A. Tumis hingga wangi.
2. Masukkan Bahan B. Didihkan.
3. Masukkan ikan. Biar dalam 5 minit. Biar kuah dlm kuali dan didihkan dengan api perlahan hingga menjadi pes.
4. Bungkus ikan dalam aluminium foil/daun pisang. Tabur limau. Sapukan lebihan pes tempoyak. Bakar.

No comments: