source: staranisecafe.blogspot.com
preparation time: 25 minit
serve : 2 orang
Bahan
1 ekor ikan siakap (M)
1 biji bawang (M)- belah empat
2 inci halia - hiris kasar
2 batang serai - hiris kasar
4 biji cili padi - ketuk
2 kiub pati tomyam
2 sudu besar kicap masin
Daun limau purut - hiris
1-2 cawan air
Cara
1. Masukkan semua bahan (kecuali ikan). Biar mendidih.
3. Masukkan ikan. Tutup periuk. Perlahankan api. Masak dalam 15-20 minit.
Nota:
1. Kaedah di atas adalah paling mudah dan banyak di pakai di gerai iaitu rebus kukus.
2. Boleh juga guna kaedah kukus sepenuhnya iaitu tuangkan kuah atas ikan dan kukus hingga masak.
3. Atau kukus ikan terlebih dahulu dan curahkan kuah kemudian.
No comments:
Post a Comment