Tuesday 31 July 2012
Dendeng Daging Rusa
source: staranisecafe.blogspot.com
preparation time: 40 min
serve: 4
Bahan A - didihkan dan empukkan dalam pressure cooker 15-20 minit
500g daging
2 batang serai
1 inci halia
1 sudu kecil lada hitam
Air secukupnya
Bahan B - kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan C - sebatikan
1 sudu makan sambal serai
1 sudu makan sambal belacan udang
4 sudu makan kicap manis ABC
1 sudu kecil pes asam jawa ADABI
2 sudu besar madu epal - optional
Bahan D
1/4 cawan minyak
1/4 cawan air
1/4 cawan bawang goreng
Garam secukupnya
Cara
1. Daging yang dah siap diempukkan di tumbuk/penyek manja dan digoreng sebentar. Jangan sampai garing.
2. Toskan daging. Tumis Bahan B hingga naik bau dan wangi.
3. Masukkan Bahan C dan tumis sebentar. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan daging, bawang goreng dan garam. Gaul sebati.
5. Biar dalam kuali hingga kuah pekat.
Note: Daging rusa ni walaupun mahal tapi terbaik sebab tak ada lemak langsung!
Sambal belacan udang boleh digantikan dengan cili padi dan sambal serai boleh digantikan dengan cili kering
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment