Thursday 26 July 2012

Ketam Sambal Bertelur


source: staranisecafe.blogspot.com
preparation time: 20 minit
serve: 2-3 person

Bahan
3 ekor ketam- rebus (5 minit) dan belah 2
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/4 cawan cili giling
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air asam jawa (1 sudu kfc pes asam jawa)
1 sudu kecil belacan
1 biji telur
Garam & gula secukupnya
3 sudu makan minyak

Cara
1.  Tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan cili giling dan tumis lagi dengan api perlahan hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos, belacan dan air asam jawa dan didihkan.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Pukul telur dan masukkan dalam sambal. Terus kacau.
6. Masukkan ketam dan gaulkan.

Nota:
Ketam di bersihkan dan direbus bersama kulitnya hingga bertukar warna merah. Bilas dengan air sejuk dan kopek kulit. Ini bagi memastikan isi tidak hancur semasa digaul dalam sambal.

No comments: