Sunday, 18 March 2012

Biskut Lapis Cheese


Source: staranisecafe.blogspot.com
Inspired from: ryoazhar & secubitgaramnor67
Preparation time: 30minit. Sejukkan lebih 4 jam
Serve : 10

Bahan A
1 cawan susu anlene coklat/susu lowfat-suam
1 bungkus biskut krackers/ Marie cap Hwa Tai (perisa kopi/coklat/plain)

Bahan B
250g cream cheese (brand Tatura)
1/2 cawan gula ising
4 sudu besar susu sejat/air suam

Cara
1. Lapikkan loyang dengan plastik
2. Kisar bahan B hingga kembang.
3.Celup biskut dalam susu suam sekejap. Bagi basah je. Jangan sampai hancur.Susun biskut dalam loyang.
4. Lapiskan dengan cheese.
5. Ulang melapis hingga 3 atau 4 lapisan. Lapisan paling atas biskut semula.
6. Taburkan serbuk biskut yang dihancurkan.
7. Sejukkan dalam peti sejuk.

Tips:
1. Boleh guna pelbagai jenis biskut untuk melapis.
2. Buat lebih bahan B untuk mendapat lapisan cheese yang tebal.
3. lapis  krim kracker lebih sedap dan puas makan. Tengok cracker-lapis-cheese-rossell

No comments: