Sunday, 12 August 2012

Asam Pedas Kepala Ikan


source: staranisecafe.blogspot.com
preparation time: 20 min
serve: 2

Bahan A
1 kepala ikan merah - rebus sebentar separuh masak

Bahan B - kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci belacan bakar
5 sudu makan cili kisar
1 inci halia
1 batang serai
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit

Bahan C
1 sudu besar pes asam jawa Adabi + 1 cawan air
2 cawan air (termasuk air rebusan ikan)
1 sudu kecil kas-kas
Garam secukupnya
4 sudu besar minyak

Cara
1. Tumis bahan B hingga pecah minyak
2. Masukkan air asam, garam dan air. Biar mendidih. Masukkan kas-kas untuk pekatkan kuah.
3. Masukkan ikan dan biarkan mendidih sekali kagi hingga ikan masak.

No comments: