Wednesday 29 February 2012

Rice Cracker aka Biskut Beras

Ada banyak jenis rice crackers dalam dunia
Ada yang dikeringkan, ada yang dikisar dan dibentuk semula, ada yang ditambah dengan bahan lain.
Paling popular adalah Rice crackers dari Jepun.
Ada yang dicampurkan dengan seaweed dan paling glamer iaitu mochi iaitu sejenis kuih yang kenyal dibuat dari tepung pulut dan digolek dan salut tepung halus.
Kadang tu diletak inti.
Bukan main bangga kalau dapat makan.

Padahal di Malaysia dah ada macam2 biskut beras yang sedap.
Kuih buah melaka pun salah satu mochi.
Cuma Malaysia punya belum boleh dikomersilkan sebab ia dibuat untuk dimakan segar.
Kuih buah rotan juga sejenis rice crackers.
Biskut beras/pulut puff kering pun ada. Nak makan cuma goreng hingga kembang je.
Jenis ini memang banyak dikomersilkan.
Orang India pula berbangga dengan idli.

Hmmmm...macam2 makanan sedunia ada di Malaysia!
TERBAEK!

My Fav. Puff rice crackers. Beli di Melaka. Terbaik!
 
Rice crackers Seaweed dari Jepun dan Puff Rice Ball dari Thailand. Sedap tapi senang masuk angin. Cepat Liat!

No comments: