Buah tangan dari Sabah. Ikan ini telah dibuang semua tulang dan disejukbekukan. Tulang ikan ini bercabang macam ikan terubuk.
Rasanya sangat sedap..lebih sesuai dibakar atau dipanggang..
Resepi mudah dari encik abang!
Source : staranisecafe.blogspot.com
Serve : 2
Preparation time : 30 minit
Bahan Ikan
1 ekor ikan baulu (500gram)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil sos tiram
1 batang serai - ketuk
Garam
- Perap semua bahan dan bakar
Bahan Kuah Kicap
5 sudu kicap manis pekat
3 sudu kicap masin
6 biji limau - perah jus
1/2 biji tomato - potong dadu
10 cili padi - hiris
1 sudu kecil gula
Garam
- Campurkan semuanya. Sila adjust rasa dan kepekatan.
Tips : Ikan baulu = milkfish = belanak sembawa = bangos (Filipina)
No comments:
Post a Comment