Friday, 26 December 2014

Sup Ekor Meletop Staranisecafe

Source: staranisecafe
Preparation: 1.5 hours

Bahan A
500g ekor lembu
500g daging lembu
2 biji ubi kentang-belah kecil
1 batang lobak merah-belah serong

Bahan B
5 biji bawang kecil-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
3 inci halia-ketuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbu jintan putih
1 sudu kecil lada hitam-ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
1 bunjut adabi
1 kiub pati lembu
Garam secukupnya
1.5 liter air
1/4 cawan minyak

Bahan Hiasan
Daun sup
Bawang goreng

Cara
1. Tumis bawang dan rempah 4 sekawan hingga wangi.
2. Bancuh serbuk jintan dengan sedikit air. Campur dlm bahan tumis. Kacau sebentar.
3. Masukkan daging dan ekor lembu.Gaulkan dan biar mendidih.
4. Masukkan bahan didihan dalam periuk tekanan berserta bunjut sup, kentang,karot,pati lembu,halia, lada hitam,air dan garam secukupnya.
5. Masak dlm periuk tekanan selama 1 jam sehingga daging lembut dan hampir tanggal dari tulang.
6. Hidang dgn taburan hiasan dan pedaskan dengan sambal kicap.


Sambal kicap
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap manis ABC

Cara: semua bahan dikisar halus
posted from Bloggeroid

No comments: