Saturday, 29 September 2012
Udang Goreng Rempah
source: staranisecafe.blogspot.com
Preparation time: 20 minit
Serve : 4
Bahan A
3 ulas bawang putih-tumbuk
10 biji cili padi-tumbuk
2 helai daun limau -carik
+ 3 sudu makan minyak
Bahan B
2 sudu makan rempah kari
Bahan C
20 ekor udang (M-L) - gunting hujung kepala dan ekor
1/2 biji bawang holland - hiris tebal
1/4 cawan air
Cara
1. Tumis bahan A hingga wangi. Masukkan bahan B dan tumis hingga sedikit garing.
2. Masukkan udang. Gaulkan sebati. Masukkan air dan didihkan sebentar. Boleh tambah air lagi jika mahukan kuah yang banyak.
3. Setelah udang masak, masukkan hirisan bawang holand. Terus tutup api. Gaul.
Note: Lebih enak dimakan segera semasa panas.
Labels:
Menu Seafood
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment