Masak Lemak Ikan Sembilang Salai
Serve: 4-5 orang
Preparation time: 30 minit
Sumber: staranisecafe.blogspot.com
Bahan A
2 cawan santan - dari 1 biji kelapa
10 biji cili padi - di tumbuk
1 inci kunyit - ditumbuk
Garam secukupnya
Bahan B
5 ekor ikan sembilang salai
20 helai pucuk asam gelugor - racik halus dan di celur sebentar (untuk hilangkan pahit). basuh.
Cara :
1. Rebus bahan A hingga mendidih. Api sederhana.
2. Masukkan bahan B. Didihkan sebentar. Jangan lama sangat nanti ikan hancur.
Note: Ikan sembilang salai juga sedap dicicah air asam atau sambal kicap.
Pucuk asam gelugor rasanya masam dan sesuai dengan masak lemak salai.
Boleh juga di masukkan buah asam belimbing yang dipotong baji.
No comments:
Post a Comment