Bahan Kisar
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit
Bahan Rempah- jadi kan pes
1 bungkus besar serbuk kari allagapas
2 sudu makan serbuk jintan manis
2 sudu makan serbuk jintan putih
4 sudu makan serbuk cili/ cili kisar
Sedikit air
Bahan lain
2 cawan minyak / secukupnya
Daun kari
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Bunga cengkih
Garam secukupnya
Cara
1. Tumis 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi
2. Masukkan pes rempah serta bahan lain dan masak hingga terbit minyak dan garing (jadi seperti berketul-ketul) dengan api kecil. Selalu kacau
Hati hati jangan sampai hangus.
Tips
1. Pek kan pes 4 sudu makan untuk sekali masak (2 orang)
2. Untuk masak kari daging..Masukkan pes dan 1 cawan air...Masukkan 1 cawan ayam atau 2 potong ayam ..Masukkan 2 sudu makan pati santan...didihkan. ..jika mahu cair tambah air
3. Untuk masak kari ikan atau seafood...sama cara di atas cuma tambah air asam jawa atau asam keping
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment