Source: staranisecafe.blogspot.com
Bahan A
1 ekor kerapu (dikelar)
1 sudu kecik serbuk kunyit
Bahan B
1 batang serai (ketuk)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang merah (hiris)
1 biji bunga kantan (cincang)
2 helai daun limau (carik)
5 biji cili padi (ketuk)
5 biji tomato ceri (belah)
1 inci halia (hiris)
3 sudu makan minyak
Bahan C
5 sudu makan sambal tumis
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air limau nipis
Garam secukupnya
Cara
1. Goreng ikan dalam minyak yang banyak sebentar (jangan sampai terlalu garing)
2. Tumis bahan B hingga wangi
3. Masukkan bahan C. Goreng sebentar hingga pecah minyak.
4. Tuang kuah atas ikan.
5. Hidang
Bahan A
1 ekor kerapu (dikelar)
1 sudu kecik serbuk kunyit
Bahan B
1 batang serai (ketuk)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang merah (hiris)
1 biji bunga kantan (cincang)
2 helai daun limau (carik)
5 biji cili padi (ketuk)
5 biji tomato ceri (belah)
1 inci halia (hiris)
3 sudu makan minyak
Bahan C
5 sudu makan sambal tumis
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air limau nipis
Garam secukupnya
Cara
1. Goreng ikan dalam minyak yang banyak sebentar (jangan sampai terlalu garing)
2. Tumis bahan B hingga wangi
3. Masukkan bahan C. Goreng sebentar hingga pecah minyak.
4. Tuang kuah atas ikan.
5. Hidang
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment