Sunday 6 January 2013

Telur Ikan Goreng Kari



Source: staranisecafe.blogspot.com
Preparation Time: 30 minit
Serve: 3 person

Bahan A
300g telur ikan
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil garam

Bahan B
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar (saiz M) – hiris dan potong bulat
3 ulas bawang putih- cincang
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan serbuk kari + air – jadikan pes
4 cili padi-ketuk
3 sudu makan minyak masak

Bahan C
Air secukupnya

Cara
1.       Gaul dan perap bahan A 15 minit. Kemudian rebus dengan sedikit air dalam 5 minit. Bila telur dah nampak keras, toskan.
2.       Tumis daun kari, bawang besar hiris, bawang putih, cili padi hingga wangi.
3.       Masukkan sos tiram, pes kari. Tumis lagi sebentar. Tambah air jika perlu.
4.        Masukkan telur ikan. Gaul.
5.       Masukkan bawang besar dipotong bulat. Gaul sekejap. Hidang.

No comments: