Tuesday 2 October 2012

Puding Kastad Krim Jagung


source: staranisecafe.blogspot.com
preparation time: 1 jam
serve: 20-25

Bahan
2 cawan tepung kastad
2 cawan gula icing
2 cawan jagung krim (dalam tin)
1 cawan santan pekat (dalam kotak)
8 cawan air

Cara
1. Semua bahan di gaul sebati.
2. Didihkan dengan api kecil/sederhana dan kacau hingga pekat.
3. Tuang dalam acuan. Biarkan sejuk suhu bilik
4. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dimakan. Ahhhhh....Barulah nyaman tekak!

Nota:
1. Gula icing boleh diganti dengan gula biasa tapi kurangkan jumlah kepada 1 1/2 cawan. Ikut tahap kemanisan yang digemari.
2. Santan boleh di ganti dengan susu cair/susu segar.
3. Kuantiti air boleh diadjust dengan susu untuk lebih lemak. Tapi pastikan jumlah keseluruhan cecair 9 cawan.

No comments: